Säker sepsisvård

6 december 2024

Vård av patienter med allvarliga infektioner, speciellt svår sepsis och septisk chock, har förbättrats över tid, men dessa patientgrupper har fortfarande en hög mortalitet. Detta är bakgrunden till Säker sepsisvård, ett samarbetsprojekt mellan 12 professionsföreningar, kvalitetsregister och Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag).

Uppemot 70 000 svenskar drabbas varje år av allvarlig sepsis, och enbart kostnaderna för IVA-vård uppgår årligen till över 500 Mkr. Internationella initiativ har syftat till, och varit framgångsrika i, att korta tid från misstanke om sepsis till insatt behandling, oavsett var misstanken uppstår eller var behandlingen initieras.

Detta är bakgrunden till Säker sepsisvård, ett samarbetsprojekt mellan 12 professionsföreningar, kvalitetsregister och Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag).

Projektet startade 2018 och leds av en styrgrupp med representanter för prehospital vård, akutsjukvård, infektionssjukvård, anestesi- och intensivvård, barnsjukvård, klinisk mikrobiologi samt två kvalitetsregister.

Säker-modellen

Flera projekt genomförs med en projektmetod kallad Säker-modellen; Säker Förlossningsvård, Säker Sepsis, PRISS (Protes-Relaterade Infektioner Ska Stoppas), Säker Traumavård och Säker Suicidprevention.

Grundtanken i projekten är icke-normerande självvärdering åtföljd av extern granskning/peer-review, åtgärdsöverenskommelse och uppföljning, allt i syfte att hjälpa den granskade verksamheten att bli bättre på att ta hand om aktuell patientgrupp. Det är inte fråga om en formell inspektion över i vilken grad riktlinjer följs, ingen av de deltagande organisationerna har mandat att göra detta, utan en granskning har som enda syfte att hjälpa den granskade verksamheten att bli bättre på att ta hand om aktuell patientgrupp.

En granskning inleds med att den medverkande verksamheten fyller i ett självvärderingsformulär i syfte att själv värdera styrkor och svagheter avseende kvalitet och säkerhet i sin egen verksamhet. Ett tvärprofessionellt granskningsteam går därefter igenom självvärderingen. Granskarna, som arbetar på mandat av sin respektive yrkesorganisation, genomför sedan ett platsbesök över 2 dagar som innehåller samtal och intervjuer med medarbetare och rundvandring i lokaler (utifrån patientflödet). Därefter sammanställer granskningsteamet styrkor och förbättringsområden i en rapport som verksamheten tar del av. Sedan sluts en överenskommelse med verksamheten om förbättringsåtgärder, vilka följs upp vid ett avslutande återbesök efter 6 – 9 månader.

De professionella organisationerna ansvarar för tvärprofessionell bemanning med granskare, medicinskt innehåll samt kommunikation till sina medlemmar, medan Löf stödjer projektet administrativt och ekonomiskt. Granskarna ersätts för nedlagd arbetstid. Ett deltagande är kostnadsfritt för den granskade verksamheten, förutom den tid medarbetarna får lägga ner på självvärdering,  platsbesök, samt överenskommet förbättringsarbete.

Självvärderingsformulär

Självvärderingen genomförs i ett särskilt formulär, som är uppbyggt kring ett antal frågor där grundprincipen är att verksamheten besvarar enligt följande:

Beskriv hur ni säkerställer att ………?

a. Vilka rutiner/riktlinjer har ni?

b. Hur skapar ni förutsättningar för att era rutiner/riktlinjer ska följas?

c. Hur mäter/kontrollerar ni graden av följsamhet till era rutiner/riktlinjer?

d. Hur återför ni resultaten till medarbetarna?

e. Vilka idéer har ni om åtgärder/förbättringar (a, b, c, d)?

Platsbesök

Efter att verksamheten har genomfört självvärderingen genomförs ett fysiskt platsbesök. Detta är uppbyggt kring ett antal möten och samtal med olika intressenter i vårdprocessen, som t.ex. personer med olika nivåer av ledningsansvar, men också olika kliniska representanter som är involverade i den process som granskas. Säker sepsisvård omfattar både prehospital vård och de viktigaste delarna av sjukhusvård, inklusive diagnostiska specialiteter, och både vuxna och barn.

Rapport och åtgärdsöverenskommelse

Efter platsbesöket skriver granskarna en rapport som presenteras för sjukhuset/verksamheten. Sjukhuset får kommentera rapporten. Därefter sluts gemensamt en åtgärdsöverenskommelse om vilka förbättringsområden som ska få fokus de kommande 6 – 9 månaderna. Granskningen avslutas formellt med att granskningsteamet återkommer för ett uppföljande besök, då redovisning av arbetet med åtgärderna görs.

Granskade verksamheter

Sedan starten av projektet säker sepsisvård har vi granskat ungefär hälften av landets regioner och ytterligare fyra regioner är inplanerade för granskning. I de flesta av de granskade regioner har samtliga sjukhus deltagit. Projektet planera att fortgå tills det genomförts i alla Sveriges regioner.

Delta som granskare?

Som medlem i ett granskningsteam får du en god möjlighet att fördjupa dig i och vara med och förbättra svensk sepsisvård. Teamen är tvärprofessionellt sammansatta och består av 4 – 6 personer. Du ersätts för 7 dagars arbete, varav 4 dagar är fixa i tid och de övriga 3 kan förläggas mer fritt. Du behöver inte vara superspecialist inom sepsisvård, men däremot vara genuint intresserad av att hjälpa till att göra svensk sepsisvård ännu bättre. Kontakta din professionsförening (styrelsen@rfi.nu) eller saker.sepsis@lof.se).

Våren 2025 ska Växjö och Visby granskas och hösten 2025 är det region Halland och region Örebroläns tur.



Mer information om projektet Säker sepsisvård

 

Kontakt och mer information:
Sara Adolfsson
Klinisk lärare VO Infektionssjukdomar SUS
Specialistsjuksköterska Infektionssjukvård

E-post: sara.adolfsson@skane.se
Telefon: 046-171826 / 0733-745510

Uppdaterad: 17 januari 2025

Annonser

Annonser

Med stöd från Svensk sjuksköterskeförening